Oncologie Netwerk Overbetuwe neemt zorg uit handen: ‘Patiënt heeft door ziekte al genoeg aan zijn hoofd’

GEZ Midden Betuwe

HETEREN - Patiënten met kanker uit de gemeente Overbetuwe hoeven niet langer zelf op zoek te gaan naar zorgverleners. Het nieuwe Oncologie Netwerk Overbetuwe neemt hen en hun naaste(n) die zorg uit handen. Behandelaars schakelen zelf afhankelijk van de klachten een geschikte fysio-, ergo- of huidtherapeut, diëtist of psycholoog in.

,,Deze mensen hebben door de ziekte al genoeg aan hun hoofd. Dergelijke vragen kunnen zij er niet bij hebben. Ze kennen de zorgverleners niet en weten vaak ook niet welke zorg of hulp nodig is. Wij kennen de zorgverleners in de Overbetuwe wel en kijken vanuit verschillende invalshoeken naar een hulpvraag", zegt fysio- en oedeemtherapeut Roxanne van de Rhee, zij is gespecialiseerd in de behandeling van kankerpatiënten. 

Samen met Anne van Elleswijk, ook fysio- en oedeemtherapeut en ergotherapeut Anje Korsten heeft zij ruim anderhalf jaar geleden besloten een oncologie netwerk in de gemeente Overbetuwe op te zetten. Met ingang van dit jaar gaat het samenwerkingsverband van zestien zorgverleners op volle toeren draaien. ,,Wij zijn er klaar voor", zegt Van de Rhee, die ook in de Liemers betrokken is bij oncologie netwerken.

Laagdrempelige zorg aan huis

Voor de zorgverleners is het prettig dat ze ervaringen kunnen uitwisselen, een beroep op elkaar doen en patiënten makkelijk naar elkaar kunnen doorverwijzen. Maar volgens Van de Rhee hebben vooral de mensen met kanker en hun naasten er baat bij. Zo kan zorg laagdrempelig aan huis worden geboden. Dat onderschrijft Frits van de Klif uit Heteren die uitgezaaide kanker heeft. ,,Wij voelen ons gesteund door een heel team van zorgverleners. Aan de ene kant door Buurtzorg Heteren en aan de andere kant door het oncologie netwerk. Het gevoel dat je er niet alleen voor staat is bijzonder prettig."

Als je gezond bent buig je je niet over dergelijke vragen. Daar krijg je door de ziekte opeens mee te maken

Frits van de Klif

Zo bracht Van de Rhee hem in contact met een ergotherapeut. ,,Die heeft ervoor gezorgd dat ik een stoel op wielen kreeg die omhoog en omlaag gezet kan worden. Zo kan ik me ook in huis goed bewegen. En de ergotherapeut heeft voor beugels aan de muren gezorgd. Het is fijn dat je daar zelf niet achteraan hoeft te gaan. Je weet ook niet altijd wat er nodig is. Als je gezond bent buig je je niet over dergelijke vragen. Daar krijg je door de ziekte opeens mee te maken."

Diagnose kan wereld op zijn kop zetten

Binnen het netwerk zijn disciplines als fysiotherapie, ergotherapie, revalidatietherapie, rouwverwerking en huidtherapie vertegenwoordigd. Ook huisartsen doen mee, evenals een psycholoog. ,,Daar verwijs ik ook weleens een partner heen omdat voor een naaste de diagnose kanker ook de wereld op de kop zet en tot psychische problemen zoals angsten kan leiden”, zegt Van de Rhee.

En zij schakelt een diëtist in bij vragen over voeding. ,,Bijvoorbeeld als een patiënt door een behandeling te veel is afgevallen en moet aansterken. Maar dat kan ook voor een operatie als de conditie van de oncologiepatiënt slecht is. En als een patiënt last heeft van littekens schakel ik de huidtherapeut van het netwerk in. Krijgt een patiënt opeens onverklaarbare pijnen, dan neem ik contact op met de huisarts. En heeft een andere zorgverlener een patiënt met stugge of stijve ledematen, dan schakelt die mij in. De lijntjes zijn kort. Dankzij het netwerk leg je makkelijk contact met elkaar. En dat is in het belang van iedereen."

Bron: Gelderlander.nl